Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2019 12:07 - ИГРАТА е...
Автор: milady Категория: Тя и той   
Прочетен: 446 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Изкуственият интелект ще създаде "безполезна класа" от хора, предупреждава израелският историк Ювал Ноа Харари (Yuval Noah Harari) в книгата си "Homo Deus". Изкуственият интелект е една от най-големите заплахи на 21-и век, тъй като колкото по-умен става, толкова повече хора ще бъдат изтласкани от работните си места от роботи.

Преди да се опомним милиарди хора ще станат безполезни, пише още Харари в продължението на своя бестселър "Sapiens" (последната е препоръчана от такива имена като Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Барак Обама и е преведена на 40 езика, включително и на български). 



TIME: Да разбираме ли, че сте скептичен относно предаването на данни за самия себе си?

Ювал Ноа Харари: Има израз, че ако получавате нещо безплатно, то трябва да знаете, че сте продукт. Никога това не е важало с по-пълна сила от Facebook и Gmail, и YouTube. Получавате безплатни социални медии, получавате безплатни смешни клипчета с котета. В замяна предавате най-ценни си актив - вашите лични данни.

TIME: Какво би ви накарало да си купите Amazon Echo?

Ювал Ноа Харари: Бих само ако нямам друг избор. Ако не мога да си купя храна, да получа здравни услуги, ако нямам Echo. Това, върху което се опитвам да наблегна, е, че не се опитвам да спра похода на технологичния прогрес. Напротив, опитвам се да го изпреваря. Ако Amazon ви познава по-добре отколкото вие познавате себе си, то тогава битката е предрешена.


TIME: По какъв начин Homo sapiens могат да придобият самочувствие, ако технологиите вършат човешката работа по-добре от хората?

Ювал Ноа Харари: Един отговор от експертите - че компютърните игри ще запълнят празнотата. Това звучи страшно и като антиутопия, докато не осъзнаете, че всъщност от хиляди години човечеството играе виртуални игри. До този момент ние просто сме ги наричали религии. В юдаизма и християнството и т.н. човек измисля правила, които не съществуват никъде другаде освен във въображението му. Прекарватживота си в опити да събере точки и да избегне всякакви видове неща, които го отдалечават от тези точки. И ако междувременно се спомине, събира достатъчно точки и преминава на следващото ниво - на небето. Милиарди хора намират смисъл на живота си като играят такива игри. 

TIME: Пишете, че човечеството, след като се справи окончателно с чумата, войната и глада, ще използва технологията в търсене на блаженство, безсмъртие и божественост. Каква цел бихте прибавили към този списък?

Ювал Ноа Харари: Бих прибавил истина и в частност, разбиране на самите себе си, на нашите умове. От хиляди години придобиваме власт да контролираме света извън себе си, но не и да контролираме света вътре в нас. Можем да спрем една река, но не можем да спрем телата ни да остаряват. Можем да убиваме комари, но не можем да убием дразнещи мисли в главата си. През 21-и век ние ще започнем да придобиваме силата да контролираме света вътре в нас, да убиваме мислите, а не само комарите. Опасността е, че можем да злоупотребим с тази сила и да се окажем с вътрешна екологична катастрофа - пълен умствен срив.  

TIME: Невежеството не е блаженство, така ли?

Ювал Ноа Харари: Невежеството не е чак толкова опасно. Ако го съчетаете с власт, тогава това е една токсична смес.
 

TIME: Защо смятате, че данните ще се превърнат в по-популярна религия от борбата с промяната в климата?

Ювал Ноа Харари: Защото обещават много по-голяма власт. Ако имате достатъчно данни, достатъчно компютърна мощ, то можете да създадете алгоритъм, който да разбере хората по-добре, отколкото самите те се разбират. Това е нещо като Свещения Граал за правителства и армии, и корпорации от хиляди години; да разберат хората по-добре, отколкото те себе си, да могат да ги предсказват, да ги манипулират. Няма власт в промяната в климата. Има предимно само инвестиции. С настоящата технология единственият начин да се спре глобалното затопляне е да се спре икономическия растеж, а това е нещо, което нито едно правителство не желае да стори. 

 

imageизточник: Еx Machina, UNIVERSAL PICTURES



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. level6661 - рядкооо проз човек!! все по зле, и по зле и се отразява..нищетата, и самотата, Уви!
07.06.2019 12:49
17. rosiela - Мъле-е-е-е-, на туй Чучело
06.06 16:06
и пишман рецензентите му прости като него!

на луда коза, Бог,яренце не дава..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: milady
Категория: Тя и той
Прочетен: 2278779
Постинги: 2122
Коментари: 5673
Гласове: 9059
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол