Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2016 09:00 - Срещата на Хилядолетието...
Автор: milady Категория: Тя и той   
Прочетен: 1533 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



                      
                      Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски Франциск - Кирил: срещата на хилядолетието
03.2016

image

 

Без да съм привърженик на екзалтираните оценки ще напиша че тази среща ще "отеква във вековете". Тя беше пазена в тайна до последния момент. Състоя се не във Ватикана или в Троицата в Москва, а на летището "Хосе Марти" в Хавана на 12 февруари 2016 г. Значението й ще се прояви не утре или в други ден, а може би след столетия. Всъщност очаквана беше от столетия, защото патриархът и римският папа не се бяха срещали от 1054 г.

На 12 февруари 2016 г. те се срещнаха не само като духовни лидери, но и като политици. В съвременния свят всичко е политика, още повече когато папа Франциск е глава на църквата на 1,2 милиарда католици, а руският патриарх Кирил е глава на две трети от всички православни и лидер на най-мощната поместна православна църква.

Кой ли не се беше срещал преди това! Заклетите врагове Александър І се беше срещал с Наполеон, Николай ІІ се беше срещал с Вилхелм Германски, Брежнев се срещаше с Форд и Никсън, но папите с патриарсите – никога.

За начало на разкола на християнството – на православие и катлицизъм се счита 1054 г., когато в Рим и Константинопол официално са заявили, че не считат своите опоненти за истински християни. Но реално разколът е започнал по-рано, защото разцеплението между бъдещите православни, т.е. придържащи се към истинската вяра, и бъдещите католици, т.е. членовете на Вселенската църква, е от 8-9 век. Гърците и римляните са общували все по-малко, затъвали са във все по-тънки богословесни спорове, не им е било интересно да се договарят и нямало нужда да правят това.

Разривът е бил официално оформен през 11 век. Следващите девет века са пълни с взаимни упреци и претенции, с недоверие и преднамереност.

Новият период започна в средата на 20 век от Втория ватикански събор на католическата църква. Рим започна да търси контакти с православието, с което католиците имат много повече общо отколкото с третата конфесия – отделилото се от Рим през 15 и 16 век протестанство.

През 1965 г. папата и константинополският патриарх свалиха взаимната анатема, но без Русия въпросът за единството на църквата не може по никакъв начин да бъде решен.

Срещнаха се през 1978 г., когато митрополитът на руската православна църква Никодим – привърженик на подобрение на отношенията с католиците, пристигна във Ватикана, но скоропостижно почина точно по време на срещата с главата на католическата църква. След няколко дни по същия начин си отиде самият папа Йоан Павел І. Най-вероятно и двамата бяха отровени. Противниците на евентуалното размразяване бяха много и силни. След това Горбачов покани Йоан Павел ІІ в Москва, но той имаше благоразумието да не отиде.

След това отношенията отново се влошиха до 1009 г., когато руската православна църква беше оглавена от патриарх Кирил.

Сега обаче атаката срещу християнството е колосална особено в Европа и Близкия Изток. Западът е слаб и Франциск търси помощ не само от РПЦ, но и от Путин, с който преди военната операция на Русия в Сирия се срещна във Ватикана. Последвала операция подсказва, че Путин е получил и неговото съгласие и подкрепа не само за Сирия, но и за Близкия Изток.

Изразеното още преди няколко месеца мнение на Франциск, че Третата световна война е започнала, обяснява много. Римокатолическата църква и Руската православна църква трябва да забравят разногласията и взаимните претенции, иначе и двете ще загинат, а заедно с тях и християнството, срещу онези, които продължават да действат според максимата "Разделяй и владей". Значи двете църкви трябва заедно да си помагат и да се спасяват. Залогът е съдбата на цялата християнска църква.

Това беше и основната тема, обсъдена от Франциск и Кирил – отношенията между църквите, проблемите на християните в света и бъдещето на цялото човечество, на фона на сегашната крайно опасна ситуация, която е повече от тревожна в социалната област, т.е. на либералния капитализъм. Както вече писах, с две свои действия през 2015 г. Франциск взриви основите на западния свят, на либералния капитализъм и на "новия световен ред".

Първото беше новата му енциклика Lauda do Si, която призова открито към културна революция, чиято цел ще бъде екологията, наречена от папата "интегрална екология". Зад това определение всъщност се крие визията на Запада за нов световен ред, т.е. Франциск призова към антизападна социална и политическа революция.


  проследете .........




Гласувай:
11



1. milady - със съкращение ...
05.03.2016 09:01
"Алчността за пари е поставена начело на социално-икономическата система. Това разрушава обществото, обрича и поробва мъжете и жените, разрушава човешкото братство, настройва хората един срещу друг и поставя под заплаха нашия общ дом" – бяха думите на Франциск. От времето на социализма в СССР и Източна Европа не бяха звучали толкова сериозни и толкова високо произнесени думи за това, че алчността е деструктивна, гнусна и омерзителна. Целият капиталистически свят е построен върху парите и експлоатацията на труда. Но изведнъж римски папа пред целия свят съобщи, че това не само че е несправедливо, но е и неморално.

Тези думи бяха атентат, покушение срещу основите на съвременния световен порядък на Запада, установен под англоамериканската и ционистка хегемония.

Преди това, в началото на 2014 г., със своя 84-страничен манифест, Франциск също обяви война на съвременния капитализъм като "нова тирания" и призова световните лидери да воюват с бедността и растящото неравенство.

Документът представляваше платформа на папството на Франциск и призоваваше към обновяване на католическата църква. В документа той критикуваше глобалната икономическа система, идолизирането на парите, неравенството, фаталното здравеопазване, срива в образованието, призоваваше богатите да споделят своето богатство, да оценят човешкия живот в съвременната икономика, която да базира на включване, а не на изключване от нея на хората. Такава икономика убива – пишеше Франциск.

Подобни послания – за мястото на човека в живота и света, имаше и патриарх Кирил.
цитирай
2. dalida - Папапа с това еврейско "кепе" бледнее пред царствената промяна на руснака
07.03.2016 10:17
Двамата велики църковни вождове пред хилядите камери - показват своето величие и доброта. Да не повярваш, направо! Чудя се какво ли ще последва от тази среща.
цитирай
3. milady - тони, живеем във времена на Чудеса ,ако се съгласиш с мен..
07.03.2016 23:33
dalida написа:
Двамата велики църковни вождове пред хилядите камери - показват своето величие и доброта. Да не повярваш, направо! Чудя се какво ли ще последва от тази среща.


Хубав и весел празник ти пожелавам, мила!!
многоо здраве и много любов.
цитирай
4. kvg55 - Осмомартенски поздрав!
08.03.2016 18:17
Желая цветя и усмивки!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: milady
Категория: Тя и той
Прочетен: 2262292
Постинги: 2122
Коментари: 5673
Гласове: 9059
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол