Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2015 08:22 - АЗ съм ПРОТИВ ИИ и RFID. А,Вие ?
Автор: milady Категория: Тя и той   
Прочетен: 1577 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 29.07.2015 21:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                     Засега за хора са купени само 7000 бройки VeriChip. Няколкостотин от тях обаче са продадени в Мексико и са имплантирани на тамошния министър на правосъдието и 200 негови подчинени. 

              Микрочиповете RFID – за или против? 
image 

Може би вече знаете какво означава абревиатурата RFID, или Radio Frequency Identification. С помощта на миниатюрни чипове, които излъчват радиовълни и могат да се имплантират в продукти или живи организми, има възможност да се извършва автоматично приемане и разпознаване на данни. 

Основно те могат да бъдат два вида – пасивни, които не се нуждаят от допълнително захранване, и активни, при които енергията е необходимост. Пасивните използват енергията от входящия сигнал, за да генерират своя отговор. 

Благодарение на своето захранване активните RFID излъчват доста по-силен сигнал, вероятността от грешки при комуникацията с тях е по-малка и затова са предпочитани за места с много метал и флуиди (контейнери, автомобили и т.н.). 

При много от активните RFID радиусът на действие достига стотици метри, а издръжливостта на батерията – до 10 години. Съществува условно и трети, междинен вид – полупасивни, които използват малка вградена батерия, която може временно да захранва чипа. 

Технологиите, залегнали в RFID, са познати още от началото на 20-те години на ХХ век. През 1939 г. (според някои източници още през 1932 г.) във Великобритания се появява една подобна технология – IFF (Identification Friend or Foe), която е служила за разпознаване на самолетите – дали са приятелски, или вражески, и през Втората световна война редовно е използвана от Съюзническите сили. 

В средата на миналия век са правени различни разработки и изследвания в тази област, но Марио Кардуло претендира за титлата “баща на модерния RFID” със своя патент от 1973 г., отнасящ се до пасивен радиопредавател с памет. Първата демонстрация на съвременен RFID чип се е състояла през същата година в Научната лаборатория в Лос Аламос, щата Ню Мексико (www.lanl.gov). 

Съществува и “оптичен RFID”, който е подкатегория на RFID и е базиран на оптични четци. За разлика от стандартните чипове, тяхното най-голямо предимство е по-ниската цена. Комуникацията се извършва посредством прочитане на отразен светлинен сноп. От гледна точка на сигурността оптичните чипове също имат предимство, за разлика от опериращите с електромагнитни вълни, тъй като при тях винаги е необходимо да има пряка видимост между двата източника. 

Казано накратко, чрез тази технология за радиочестотна идентификация животът ни теоретично би трябвало да стане по-лесен. Например едно от първите й приложения, с което започна да се експериментира, е в хипермаркетите. 

Още през 2003 г. Wall Mart и Gillette започнаха изследване в един от магазините от веригата, като първоначално то бе пазено в тайна заради опасенията от критики и отлив на клиенти. Благодарение на вградените в опаковките чипове може да бъде осъществен много по-голям контрол върху стоките. Друго приложение е при транспортната логистика, за контрол на превозни средства и товари. 

В момента на много места се използват базирани на RFID карти за достъп или безконтактно плащане, например метрото в Ню Йорк и Москва, някои ски курорти във Френските Алпи и др
Интересни са и услугите от рода на HomeAgain Pet Recovery (за съжаление едва ли скоро в България ще имаме достъп до подобна национална инициатива). В този случай микрочип (с големина около 12 мм) с уникален идентификационен код се имплантира в домашния любимец. 

След това всички данни се съхраняват в национална база данни (активна 24 часа на ден и 365 дни в годината!) и ако бъде открито загубено куче, много лесно може да се установят неговият собственик и адрес. 

Любопитна подробност е, че системата HomeAgain Pet Recovery е продукт на Schering-Plough, известни и с промоцирането на хапчето “Левитра”, аналог на всеизвестната “Виагра”. 

От известно време се експериментира и в една област, която предизвиква много дискусии, а именно имплантирането на микрочипове в хора. Тези RFID имат силициева обвивка и могат да се използват за персонална идентификация, медицинска история, данни за алергии и др., а в момента в процес на изследване е съхраняването и на информация за кредитни карти. Компанията VeriChip е първият доставчик на подобни имплантанти, като цената на подобен чип в САЩ е в диапазона $150–200, а на скенерите, които се използват за прочитането им – между $1000 и $3000. 

Едно от имената, които нашумяха в последно време, е на професора по кибернетика Кевин Уоруик от Университета в Рединг, Англия (известен и като Капитан Киборг). Той е познат със своите изследвания в областта на директния интерфейс между компютъра и човешката нервна система и може би най-популярната негова инициатива е “Проект Киборг”, при който той имплантира чип в своята ръка. През първия етап от своето изследване, започнало на 24 август 1998 г., Кевин Уоруик поставя немного сложен RFID предавател под своята кожа, с помощта на който може да контролира врати, лампи, печки и други компютърно управлявани устройства. На 14 март 2002 г. той си имплантира по-сложен микрочип, свързан директно с неговата нервна система и приемащ импулсите с помощта на електроди. 

Експериментът е успешен, тъй като сигналите са достатъчно ясни и роботизираната ръка, разработена от неговия колега д-р Питър Кайбърд, повтаря движенията, извършвани от ръката на Кевин Уоруик. По-важното е това, което показват допълнителните изследвания: директният контакт с човешката нервна система не е причинил никакви поражения или други проблеми. 

Някои нощни клубове в Барселона и Ротердам пък още през 2004 г. използваха имплантирани чипове (с размер 1,3 х 1 мм) за идентифициране на своите ВИП клиенти и заплащане на питиетата от тях. 

Ясно е, че изследванията в тази област ще продължат, но все повече хора започват да си задават въпроса за ползата и вредата от имплантираните микрочипове. 
Основният довод “против” е свързан с потенциалната загуба на сигурност и риска от кражба на лична информация в реално време. Дори съвсем скоро, на 22 юли тази година, по време на конференция в Ню Йорк, Аналий Нюиц и Джонатан Уестхюз (наречени “хакери” от агенция “Ройтерс”), демонстрираха успешно копиране на честотата (уникалния идентификационен номер) на имплантиран в човек RFID чип (производство на VeriChip), с което доказаха, че сигурността на тези устройства не е толкова висока, колкото се смяташе досега. 

Една от първите организирани групи, която започна протести, е Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering (CASPIAN), основана през октомври 1999 г. от Катрин Албрехт. За повече информация посетете www.nocards.org. На www.wethepeoplewillnotbechipped.com може да се запознаете с философията на още една негативно настроена група, която е убедена, че човешкият живот не може да се опрости до един 16-цифров RFID номер. 

Други анти-RFID активисти създадоха устройството RFID Guardian (прототип), което следи и контролира сигнала на микрочиповете. То е мобилно, работи с батерии и е базирано на процесор XScale с тактова честота 550 MHz, 64 MB оперативна памет и свободната реалновремева операционна система eCos (www.ecos.sourceware.org). 

Дори Ричард Столман, основателят на Движението за свободен софтуер, се обяви срещу RFID технологията и изрази протест срещу използването на базирани на нея карти за достъп. 

Още един интересен поглед върху този конфликт е религиозната му страна. В свещената книга на християните – Библията, се говори за “печата на Звяра" (или “числото на Звяра”), който ще бъде поставен на челото или ръката на всеки човек и без него няма да може да се купува или продава. Една от интерпретациите на тези думи е, че се говори точно за имплантираните микрочипове. 

Като извод, тази технология е създадена с целта на всяка друга – да помага на човека. Друг е въпросът, че трябва да има ясни правила и норми за нейното прилагане, за да не бъде използвана с криминални намерения. И в крайна сметка право на всеки човек е да реши дали иска, или не да се възползва от нея. 
-------------------------------------------- 
Адриан Банчев 
computers.bg




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - Истината може да се каже с две думи....
29.07.2015 08:23
за Лъжата са нужни повече, много повече...
цитирай
2. milady - 100именов, това е ПРактика .......
29.07.2015 09:05
а неее.. .Теория на конспирацията ....
пред фактите и БОГ мълчи...
и се е хванал за главата с нас ;)
Do you think ,that's soo.. funny ?
цитирай
3. idealist - Чиповете
29.07.2015 15:21
са замислени отдавна от най-богатите хора на света. За да наложат тоталния си контрол върху всекиго и навсякъде. Има един много интересен филм "Zeitgeist" - там се говори за това.

http://www.vbox7/play:8d0a8514
цитирай
4. milady - надали има НЕТ потребител ,който ,да не е гледал Филма ....Благодаря ,колега !
29.07.2015 16:03
idealist написа:
са замислени отдавна от най-богатите хора на света. За да наложат тоталния си контрол върху всекиго и навсякъде. Има един много интересен филм "Zeitgeist" - там се говори за това.

http://www7/play:8d0a8514


пс. най опасното е, че тези НЕхора ни манипулират и..със филма ..
критика до дупка е моето кредо. Живеем във “ виртуален свят “...
цитирай
5. mt46 - Чипове -
31.07.2015 17:42
само със знанието на хората...
Всъщност мобилните устройства не са ли подобни на чиповете? Чрез тях може да те следят, да определят къде си, какво говориш...
цитирай
6. milady - марине, благодаря за отзива ,ноо....
01.08.2015 09:28
лично аз “чуждо тяло “ не ще приема Никога....
дори и 200г. живот ,да ми обещаят....
Суетни и....мързеливи сме хората, и най вече страхливи...
не съм Оптимист....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: milady
Категория: Тя и той
Прочетен: 2262495
Постинги: 2122
Коментари: 5673
Гласове: 9059
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол