Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 14:00 - ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА !!
Автор: milady Категория: Технологии   
Прочетен: 1795 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        
                          image

                      image

 

          

Великденски яйца, извънземни и външни божества image
Анализи - Кратки анализи
Написано от H.   
Събота, 27 Април 2013 20:10

 

imageНаближава един от любимите ми празници (великден) и темата за отдаването на личната сила отново става актуална. Този път материалът бе вдъхновен от няколко филма, които се случи да гледам един след друг и в които забелязах общ модел, който се превръща във все по-налагаща се тенденция напоследък, която в дъното си е свързана разбира се с... извънземните. Става дума за филмчето „Rise of The Guardians“, безгръбначната великденска анимация „Hop

 
                       Wеlcome in The Club  of
                          Hollywood Zombies 

Затова, ако не празнувате великден, повръща ви се от „христос воскресе“ и се чудите какво да правите докато всички се тъпчат с агнешко, можете да се промиете по холивудски и да гледате „Rise of The Guardians“ или „The Host“. Така де... Промивката така или иначе вече е неотделна част от битието ни. Поне все още имаме свободата да изберем в коя промивка да вземем участие :))
 
  

Както казах, Холивуд е отчаян в опита си да коледизира великден. Великденския заек вече си има шибана шейна, OMF (oh, my fuck! – бел. авт.).

Ако оставим настрана абсурдността на всичко това, цялата горна сцена е просто 1 към 1 с някой alien abduction script и всеки който е чел поне малко по темата ще разпознае белезите. Светлината, събуденото дете, абсурдната гледка – типично за заместващ спомен на реално събитие. Нека не забравяме, че цялата концепция за великденските яйца възниква от преданието, че първата година след смъртта на Семирамида, тя слязла от Луната в гигантско многоцветно яйце, което се приземило в река Ефрат (НЛО-препратка, както трябва да ви е ясно от самото начало). Това станало в първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Тя се появила в своята реинкарнирана форма като пролетна богиня. Семирамида била известна още като Ищар, което на вавилонски се произнася еднакво с Ийстър (Easter – великден), а нейното лунно яйце, станало известно като easter egg – яйцето на Ищар – великденското яйце. Точно по тази причина днес боядисваме яйца на великден.Вавилонската легенда казва, че всеки път на този ден, Ищар пада от небето с яйце. Така че цялата концепция за НЛО под формата на яйце (като във филма) е много по-близо до действителността, отколкото изглежда на пръв поглед.Напомням още, че най-култовия и до днес филм за извънземни, който даже носи едноименното име „извънземен“ (става дума за „Alien“) на своя най-известен постер има изобразено точно яйце. Това прави директна архетипна синхромистична връзка между концепцията за яйцето и извънземния разум изобщо.

 
                image

    

 

Rise of The Guardians“ & „Hop

Американските печатници за пари отчаяно искат да направят великден популярен и комерсиален колкото коледа. И макар че това няма как да стане – това не пречи на Холивуд да продължава с опитите.

Два скорошни такива опита откриваме в лицето на двете въпросни заглавия. И двата филма са от типа компютърни анимации, с които така и не успях да свикна. Грозни са, изкуствени са и не носят същото усещане като истинското нарисувано детско филмче. Много рядко сядам да гледам такова нещо и то само ако съм сигурен, че в него ще има интересни метафори (какъвто е случая). И макар „Hop“ да е с една година по-стар, ще започна първо с по-интересния филм „Rise of The Guardians“. 

Rise of The Guardians“ е филм, който си заслужава едно гледане, защото илюстрира много добре как човек отдава личната си сила на всякакви божества и смята това за полезно за личния път. Холивуд е способен да облече тази идея с най-красиви дрехи и да я направи сладка като близалка за всеки готов да я захапе. Най-вече за децата, които предават същото програмиране на своите деца – до безкрай в порочен цикъл.


Виждаме нещо подобно и в другия земеделски филм от поредицата „да опитаме да глорифицираме великден“ – „Hop“, който е от 2011 г.

 

Hop“ наистина е никому ненужен и признавам, че го гледах единствено, за да запълня още няколко страници от този материал (защото си имам откачен личен стандарт да не падам под 20 – хаха). Филмът може да ви разсмее не защото е смешен, а защото е жалък, а след някои особено безумни сцени може да се наложи да потърсите спешна асистенция от инхалатор. „Hop“ е продукция преминаваща границите на добродушната тъпота, която не само че не забавлява, ами води до буквално физическо разтоварване, оставяйки зрителя надвесен над тоалетното гърне. Смятате, че съм прекалено краен? Слушайте сюжет:

         image

Младият заек с латински инициали E.B. (сигурно съкратено за „easter bunny“, но на галено ще му викам „Еби (го)“) е последно поколение заешко дете родено в семейството великденския заек (нека за момент се преструваме, че съществува и всичко, което следва – има някакъв смисъл, с предварителната уговорка, че такъв реално няма). Той обаче някак си не изпитва тръпката да раздава яйца на американските деца (справка – на запад на великден, великденския заек раздава яйца, както дядо коледа го прави на 25 декември) и иска да бъде... барабанист! Fuck yeah! Баща му (който се явява настоящият в сюжета великденски заек) не приема това, казва му че трябва да зареже барабаните и да бъде послушен носител на вековната традиция. Затова Еби избягва от вкъщи и отива къде? На някои полянка да хрупа моркови? Мне. Да си направи дупка сам-самичък някъде и да си играе със сърничките? Мне. Отива в шибания Холивуд! Да! Заекът отива в Холивуд ПРИ ХОРАТА, за да бъде барабанист! Блъска го кола обаче, с не кой да е шофьор, а с главния човешки антагонист във филма (Фред), който като малко дете е имал магически близки среднощни срещи с великденския заек – бащата на Еби. Оттогава скритата мечта на Фред е да бъде първия човек-великденски заек! Ха! Twist!

 

Еби съумява да направи път до своята велика мечта манипулирайки Фред и отива в шоуто за таланти на... Дейвид Хаселхоф (същият – от „Спасители на плажа“, на който – вярвате или не – в момента се прави римейк от същия дядо). Онзи го харесва, праща му лимузина, за да свири пред публика. Всъщност току-що разбрах един от проблемите на този филм. Всяка продукция, в която участва Дейвид Хаселхоф е обречена да потъне като пробит спасителен буй. Както и да е.

Точно когато Еби започва да става известен той внезапно изпитва угризения към баща си и човекът, който го е спасил и му е дал подслон (Фред) и решава да се върне вкъщи. Вкъщи обаче заварва революция. Великденската индустрия е превзета от главния помощник на великденския заек – великденското пиле, което иска да бъде новия великденски заек. Объркахте ли се? С общи усилия Еби и Фред преобръщат силите и се превръщат в първия великденски заек, който е 2 в 1 – заек и човек! Това е шибания сюжет!

Face-fuckin-palm!

           image

И така. Сега интересните моменти.

Хаха, шегувам се, такива няма, затова нека кажем просто „любопитните“ :))))))


!Централата на великденския заек се намира на Великденските острови. Зацепвате ли колко оригинален сценарий – великденски заек, великденски острови – ех, че забава за децата, колко креативни сценаристи! :))
 
 


Когато малкият Еби решава да избяга, се оказва, че под острова има подземна тунелна мрежа, която е свързана с всяка част на света (не съм подозирал...). Очите на статуите почват да светят и се отваря тунела, в който малкото пухкаво зайче скача.

  

 

Както виждате във филма (а и в реалността) тунела минава под океанското дъно. Напомням, че това е повтарящ се мотив, който откриваме и в „Rise of The Guardians“, където великденския заек отваряше пространствени тунели под земята и пътуваше през тях.

Напомням също така, че всеки един образ на заек отключва т. нар. „white rabbit Монарх-програмиране“, който обикновено е базиран на „Алиса в Страната на Чудесата“-programming script. Виждаме такъв trigger в един момент, когато заека се готви да излиза пред публика и говори в гримьорната със своята алтернативна личност в огледалото:

  Основната причина поради която този филм се коментира обаче (освен, че искам да вдигна рейтинга на сайта с великденска тема :Р) е края, в който човека става новия великденски заек. Основна тема е през целия филм е как човека Фред (който помага на Еби го) не може да намери мястото си в света и строгия му баща постоянно го притиска да направи кариера. Затова той решава да стане великденски заек – ултимативният символ на нечовешкото. Послание: бъди нещо друго, не бъди човек.
 
         image

Освен всичко друго, на английски, името на главния герой, заека „E.B.“, звучи досущ като E.B.E. (standing for „Extraterrestrial Biological Entity“), което според изтеклата информация е името дадено от американското правителство на едно от първите извадени от катастрофирало НЛО извънземни още през 40-те на миналия век. Като прибавим и че централата на великденския заек е на практика подземна високотехнологична база (гледайте филма за справка; всъщност не губете час и половина от живота си за това – просто ми повярвайте) характерна за извънземните такива на Земята, намираща се на о-в Пасха – всеизвестно място свързано с теориите за древните астронавти и е свързана с тунелна подземна мрежа – асоциациите взеха да стават твърде много.

 

Накрая Фред се качва на великденското яйце заедно с E.B. (разбирай – качва се на НЛО-то с E.B.E.) и открива „мисията на живота си“.

  

 

Баща му за пръв път в живота му е доволен от него и ставаме свидетели на катарзис между двамата. WTF?... Кой да знае, че трябва да станеш великденски заек, за да угодиш на баща си. Що за земеделски американски бози?


За да обобщя, „Hop“ наистина е опасен за подрастващата психика и може да служи за сплашване на непослушните деца:

 

Наистина, „Hop“ може да се хареса единствено на слабоумните американски деца над 70 кг., които ядат McDonald’s 24/7. Филмът е обречен на безкомпромисна забрава. Умолявам ви – не го гледайте! Ако исках да затрия час и половина от живота си, след което да се чувствам омърсен, можех да се пипам, вместо да гледам тоя безподобен филм. Вече нищо не може да върне този час и половина от живота ми. Но вие можете да го оползотворите.

      със съкращение/ по мое усмотрение /
                                         
                                                          Благодаря за прочита !


      

 



 

 

 


 

 





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - мои любими ,читатели !!
19.04.2014 22:23
Бих искала ТОЗИ Пост да има 1000 прочита ...
а не селските клюки ,за Гина и.Ангелина ...
и бай Апростолофф и Маринчко Ташакофф..
Бъдете себе си ! ВЕсели Празници, и най вече
Здраве и любов да ее !! /Ю

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: milady
Категория: Тя и той
Прочетен: 2263949
Постинги: 2122
Коментари: 5673
Гласове: 9059
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол