Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2017 10:53 - Точката на безжалостност..
Автор: milady Категория: Тя и той   
Прочетен: 1891 Коментари: 12 Гласове:
11

Последна промяна: 21.04.2017 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image
Тоналът и нагуалът

Според семантиката на нашия език някои превеждат тези два термина като съзнателно и безсъзнателно. Всеки човек има две самостоятелни същности. Първата — тоналът — е личността. Всичко, което знаем и вършим в качеството си на хора, е дело на тонала. Той е всичко онова, което познаваме и виждаме, той съставя света. По форма наподобява остров. Островът, всъщност, е светът, който възприемаме. За всеки човек има колективен и индивидуален тонал, като той е едновременно и вътре, и вън от човека. В зависимост от състоянието на всеки индивид тоналът може да бъде слаб или силен. Например когато някой човек се предаде, тоналът му отслабва. Тоналът на млад, но грохнал човек, е немощен, слаб. Воинът, който се бори, има силен, правилен тонал, за разлика от обикновените хора, които в най-добрия случай имат верен тонал. Нагуалът пък е тази наша страна, за която не съществува описание, няма думи и названия, нито чувства или познание. Ако нагуалът се уподоби на нещо, той веднага се превръща в част от тонала. За да се говори за нагуала, трябва да се вземат понятия от острова на тонала.

Дон Хуан оприличава двете понятия на маса с покривка и пространството около нея. Тоналът е масата с покривката. Съзнанието душата, мислите, интелектът, психиката, жизнената сила, са предмети върху масата. Бог е покривката й. Нагуалът е цялото безгранично пространство около нея. Той е тази страна от човешката същност, която може да твори, да материализира мислите и да приема формата на хора и животни. А тоналът не създава нищо, той може само да наблюдава и оценява. Нагуалът няма край, докато тоналът започва с раждането и свършва със смъртта. Определени ситуации могат да предизвикат изместване на едното от другото. Например ненадейният страх веднага свива тонала. Когато нагуалът се появява на повърхността, разтърсва силно тялото. Срещата на обикновения човек с него е много опасна. Шокът е толкова голям, че човек може да полудее или умре. Тоналът преобладава при обикновените хора, а нагуалът — при чародеите. Между двете няма нищо общо. Каквото и да прави всяко от тях, то остава в собствената му сфера на влияние.

      още/ Активната страна на безкрайността 
               и колелото на времето.1996г. изд.Изток Запад.
               К.Кастанеда 

  image




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saankii - най трудната задача, пред нас..
21.04.2017 11:36
да останем спокойни в т. на безжалостност..
това е по трудно и от овладяването на страха..
от Смъртта, самотата и...неизменната глупост..
цитирай
2. milady - намерението..
21.04.2017 11:38
Нагуал е всичко, което е недостъпно за нашите възприятия. Можем да го наречем непознаваемото и неведомото. Тонал е всичко, което е достъпно за възприемане от нашия разум. Съществуването и на нагуала и на тонала зависи изцяло от намерението.

Намерението е онази сила или връзка, благодарение на която между нагуала и тонала протичат всички енергии, водещи до трансформация. Без намерението нито едно същество не може да се прояви, без намерението самият свят няма да съществува. Намерението е самият живот. Намерението е онова, което наричаме Бог. Намерението - това е и самият живот, и Бог и Светият дух.
цитирай
3. mt46 - Поздрав!...
21.04.2017 12:18
"За всеки човек има колективен и индивидуален тонал, като той е едновременно и вътре, и вън от човека. В зависимост от състоянието на всеки индивид тоналът може да бъде слаб или силен. Например когато някой човек се предаде, тоналът му отслабва. "
Явно тоналът на доста от българите е слаб...
Благотонален ден!...
цитирай
4. milady - мт46 ,даа, многоо тъжно, защото
21.04.2017 12:41
Тонала е само Матрицата,обусловена от социалните параметри
какво остана пък да станем..нагуали/хора на Знанието
те са безкомпромисни, и безжалостни, към т.н контролирана глупост...
но ,най вече към себе си.
а не към хората и придобивките,
които ни заобикалят и...разсейват:))
хубава Тема, нали, благодаря ти!
цитирай
5. saankii - задачата на Жената е мн.по сложна/и изтощителна..
21.04.2017 12:45
ФЛОРИНДА ДОНЕР: Да, напълно. И е нужно единствено да призовеш намерението. Нещо като култовете на богините от „Когато Бог беше жена"... Говорих преди месец с едни жени и те всички бяха в някакви групи по богини. Всеки месец ходят в гората; изкачват се до някакво място в Секу-оя и там висят в гората, по дърветата и... о! изкарват дълго време, като висят там, обсъждат, правят ритуали в реката. И аз им казах: „И какво, по дяволите, правите?! После, като се върнете по домовете си, вие ставате същите задници, каквито сте си винаги. Разтваряте крака моментално щом господарят каже „Имам нужда от теб". И те доста се потресоха. Искам да кажа, хич не ме харесаха, защото не обичат да чуват това. Те казаха: „Но ние се чувстваме толкова добре през тези три дни." А аз им казах: „Но какъв смисъл да се чувстваш добре три дни, ако животът ти продължава по същия начин?" От какво си почиваме всъщност? Защото животът ни така или иначе си продължава. Защо не се променяме? И тогава тази идея с ритуалите и дори с връщането към туземни вярвания не действа, на едно ниво. И сме победени
цитирай
6. misteriavechna - ;)))
21.04.2017 15:57
Така се раждат мистериите ;)) Страхотна тема, поздрави Мила Лейди :0))))))
цитирай
7. milady - ..;))) Така е.... благодаря ти!
22.04.2017 15:36
misteriavechna написа:
Така се раждат мистериите ;)) Страхотна тема, поздрави Мила Лейди :0))))))

цитирай
8. saanki - ооо де да бяха ..мистерии...а не жестоки истини..
22.04.2017 17:18
misteriavechna написа:
Така се раждат мистериите ;)) Страхотна тема, поздрави Мила Лейди :0))))))

цитирай
9. misteriavechna - ???
22.04.2017 17:41
Относно статията на milady не виждам нищо жестоко, както и връзка с изследването на Флоринда Донер с въпросната статия. Ритуалите, които човек си измисля за собствена утеха не водят винаги до растеж. Мистър Кастанеда е извел теория за едно доста по- високо ниво на осъзнаване и реализация на духа.
цитирай
10. milady - разбрах те правилно, муцка, споко, аз съм Саанки и милейди..;)) Thank s
22.04.2017 19:38
misteriavechna написа:
Относно статията на milady не виждам нищо жестоко, както и връзка с изследването на Флоринда Донер с въпросната статия. Ритуалите, които човек си измисля за собствена утеха не водят винаги до растеж. Мистър Кастанеда е извел теория за едно доста по- високо ниво на осъзнаване и реализация на духа.

цитирай
11. misteriavechna - ;))
22.04.2017 20:24
Многопластова личност, значи ;)))) Успех, във всичките ти форми, пожелавам! :-) )))))
цитирай
12. katara - аз мисля, че ние всички сме..
22.04.2017 20:54
многоизмерни Личности, и носим
потенциала поне на 5 Аватара от минали животи
важно е да се обърнем „навътре“ към нашия Висш Аз.
без да се страхуваме,той ще ни показва Пътя..
катара е Учението за тази Нова Наука за Човека и Космоса..
благодаря за вниманието, колежке мистерия вечна !!
една юлия
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: milady
Категория: Тя и той
Прочетен: 2262104
Постинги: 2122
Коментари: 5673
Гласове: 9059
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол