Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2015 15:28 - APOLONIA
Автор: milady Категория: Тя и той   
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 26.08.2019 12:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                  image       
          image

                                   

Apolonia 15’- My Holliday Choice



                         image

          

Централен градски плаж Хармани


             






        

Препоръчано/ хотел Кристиан  3 ***


            



image


       


image

image

                      

Плажа на  ДЮНИ !!! невероятен.....



image


                         

Старият град/ Южна Стена  





image

           

Старият град .вижда се нос Св.Иван

Остров "Свети Иван" е най-големият черноморски остров в акваторията на България. Площта му е 660 дка, а най-високата му точка е на 33 метра. Намира се на километър от гр. Созопол в Черно море. Островът е природен и археологически резерват, поставен под закрила на държавата от 1965г.

На острова има сонарен фар, който насочва плавателните съдове към Бургаския залив. Открито е древно тракийско светилище от VIIв пр. Хр. През ранното средновековие тук е бил построен голям манастир, който през 1308г получава статут на царски. В средата на XVв манастирът е разрушен, а само след няколко години отново е възстановен. През 1629 година османците го унищожават отново, за да не послужи като убежище на пиратите, върлуващи във водите на Черно море.

До острова няма организирани туристически посещения. Той обаче е достъпен за туристи. До него може да се стигне с лодка от созополското пристанище. Островът е дом и на много птици. На "Св. Иван" и на близкия остров "Св. Петър" са регистрирани над 70 вида птици. Тук се намира и най-голямата колония в България на сребриста чайка. На островът се намира и единствената в страната популация на интродуцирания през 1934г вид заек подземник.

Прочети още


image


image

 

Църквата  Св.св.Кирил и Методий

построена от Уста Г. Генчев  

                       

Созопол  /Град на Спасението /


   image




image

                       image



В Созопол се пазят мощи на Йоан Кръстител КУЛТУРА07.01.2014

Историята на цялото християнство е наситена с легенди и реални разкази за мощи на различни светци. Особено вълнуващо за вярващи и поклонници по Светите места било търсенето на останки от Йоан Кръстител (Предтеча). От евангелските текстове знаем, че Йоан бил вероятно братовчед на Исус и той пръв го разпознал като Месията и превъплъщение на Бога. Кръстил Исус в река Йордан, затова на 6 януари празнуваме Йорданов ден, а на 7 януари – деня на Свети Йоан. Според Евангелията, той бил свят човек, събирал около себе си цели тълпи и изобличавал с огнени слова порочното управление на юдейския цар Ирод. Царят затворил бъдещия светец в тъмницата и по молба на доведената си дъщеря Саломе го обезглавил.

Когато три века по-късно християнството станало господстваща религия в Средиземноморието, византийски императори и представители на всички Патриаршии се втурнали да търсят костите на Кръстителя. В Константинопол, от времето на светите Константин и Елена, та до днес, се пазят мощи, за които се твърди, че са негови. В Средновековието, по време на кръстоносните походи по Светите места, особено вървяла търговията с осолени глави, които рицари и техните ординарци носели на връщане от походите. Те уверявали, че главите са на самия Йоан Кръстител. Днес на поне четири места в Европа се съхраняват остатъци от костици, за които се настоява, че са на свети Йоан Предтеча.

През месец юни 2010 г. при разкопки на остров Свети Иван край Созопол екип от български археолози попада на запечатан реликварий от алабастър, съдържащ зъб, парчета от кости на ръка, пета и от лицева част. Но никой още не предполага, че е направен сериозен пробив в българската, а и в световната библейска археология. Впоследствие, учените, начело с проф. Казимир Попконстантинов установяват, че мощехранителницата, открита в олтарната част на най-стария храм на острова, датира от IV век, а върху нея разчитат и надпис. Според него през въпросния век някой си Тома пренесъл точно на рождения ден на Св. Йоан Предтеча неговите свети мощи. Новината за находката буквално взриви българските медии, предизвиквайки верижна реакция от противоречиви коментари. Както и сериозен туристически и поклоннически наплив към църквата „Св. св. Кирил и Методий” в Созопол, където мощите са изложени и до днес. Реликварият е пренесен през IV век в манастира на остров Свети Иван. Манастирският комплекс е съществувал 12 века, като под турски натиск монасите напускат храма през 1620 година.

Междувременно проби от въпросните кости бяха изпратени за лабораторен анализ в чужбина. "National Geographic  предложи цялостно финансиране на проекта за тези изследвания в посочена от нас лаборатория и ние се спряхме на Оксфордския университет, който е най-добрият в тази област” - разказва проф. Казимир Попконстантинов. Резултатите от анализите са смайващи: „Изотопният анализ в оксфордската лаборатория показва, че костите са от човек, който е живял в началото на І в. сл. Хр. – период, който съответства на библейската история за Йоан Кръстител – казва проф. Попконстантинов. Според изследователите се касае за един хронологически отрязък от 5-та година пр. Хр. до 75 г. сл. Хр. –Освен това, колегите ни успяха да възстановят пълния митохондриален ДНК геном от три от костите, като по този начин потвърдиха, че те са принадлежали на един и същи индивид от мъжки пол. Нещо повече, експертите успяха да идентифицират една фамилна група гени, която е от най-разпространените в Близкия Изток. С други думи, този мъжки индивид произхожда от район, в който би трябвало да е живял и Йоан Кръстител.”

Разбира се, тези научни данни все още не доказват, че въпросните кости са на библейската личност Йоан Предтеча. Затова пък учените са категорични, че това са първите останки, открити в автентична археологическа среда и то в надписан реликварий, който е останал затворен 1500 г. след полагането им в него. И още: това са първите предполагаеми мощи на Йоан Кръстител, които са подложени на изотопен и ДНК анализ. Получените резултати изненадват с близостта, която имат до библейската история и личност на Йоан Кръстител. 

Интересът към находката е оправдан – твърди проф. Попконстантинов – При това, въпреки претенциите на други страни, че притежават мощи на Св. Йоан! Затова чрез участието ни в проекта на National Geographic ние, така да се каже, хвърлихме ръкавица към тези, които претендират, че притежават негови мощи. Като се почне от музея Топ Капъ в Истанбул, където смятат, че съхраняват главата и ръка на светеца, френския град Амиен, който също обяви, че притежава пренесената от кръстоносците глава на Йоан Кръстител, и се стигне до Цетинския манастир в Черна гора, където пък се съхранявала дясната ръка на светеца. Но за разлика от нас, никоя от тези страни не подложи на лабораторен анализ въпросните мощи. Защо ли? Защото нямат интерес и може да се получи едно т.нар. демитологизиране. Затова колегите ни от Оксфордския университет казаха, че са изключително доволни и благодарни на българите, че са дръзнали да отправят това предизвикателство към останалите претенденти и позволиха мощите да бъдат изследвани. А анализите недвусмислено установиха, че те са открити в достоверна археологическа среда, съпроводени с надпис и всичко до момента съответства на библейската личност. И, както колегите ни от Оксфорд се пошегуваха: „Получихме всички данни за него, само дето не му знаем домашния адрес!”

Българските мощи днес се съхраняват в църквата „Свети Кирил и Методий” в Созопол и поради опашките, поклонението пред тях се заявява месеци преди това.

Целият процес, свързан с изследването на мощите, открити край черноморския ни град Созопол, беше щателно документиран от екип на National Geographic Channel. А филмът, посветен на уникалната находка, прикова вниманието на милиони зрители по света. Ето го:

http://www.youtube.com/watch?v=EunBltxFXwM

интервютата с проф. Попконстантинов са взети от различни източници.

исторически бележки:

Ира Антонова



image


image


               
        image
            

           

Яхта Trophy







  Море – Созопол!

Слънце – Залез! 
Яхта – Trophy!

Добре дошли на борда на моторно-ветроходна яхта Трофи, Созопол!
Предлагаме на Вас и Вашето семейство и приятели незабравима вечерна разходка с яхта около Созопол при залез слънце!

По време на круиза - БОНУС 1 коктейл с Captain Morgan Original Spiced Gold!

Вижте и още от яхта Трофи!

  •  

image






image

                   

Улицата на Художниците и  занаятите/ мн.добро!!



image
 
            

Сделки за  50 млн. $ на Порт Марина /Яхт Клуб/




image







Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: milady
Категория: Тя и той
Прочетен: 2262767
Постинги: 2122
Коментари: 5673
Гласове: 9059
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол