Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2014 14:08 - ПРОКЛЯТИЕТО„да си болен в Америка / DW /
Автор: milady Категория: Технологии   
Прочетен: 923 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

          image

В страната на неограничените възможности "здравеопазване" е дума, лишена от съдържание

46 милиона американци, което представлява 15 процента от населението, нямат здравна осигуровка. Това от една страна. От друга - разходите за наличната здравноосигурителна система възлязоха през 2007 година на неизмеримите 2 билиона и 200 милиарда долара. През последните девет години се увеличи двойно размерът на вноските за здравно осигуряване, плащани от работодателя. Предмет на ожесточни спорове е обаче големият въпрос как би могло да се разшири и паралелно с това да се осигури поносимо финансиране на здравната осигурителна система.

Обречени на смърт заради един параграф

В САЩ дори и човек със здравна осигуровка изведнъж може да се окаже без нея в случай на болест. Застрахователните дружества често използват параграф, позволяващ анулиране на договора, в случай че застрахованият не е посочил в съответния формуляр някое предишно заболяване. При своя среща с граждани президентът Барак Обама посочи следния случай: "Един мъж от щата Илинойс изгуби здравната си застраховка в средата на хемотерапия, тъй като не бил съобщил, че има камъни в бъбреците, за което той изобщо не е знаел. Тъй като поради това лечението се забави, пациентът почина. При една жена от Тексас бе диагностицирана особено агресивна форма на рак на гърдата. Трябваше да й бъдат отстранени двете гърди. Три дни преди операцията застрахователното дружество анулира нейния договор за здравна осигуровка, между другото, тъй като жената била забравила да впише във формуляра за договора един случай на акне. Докато бе отново застрахована, туморите бяха станали двойно по-големи", казва Обама. Лошото е, че това не са единични случаи. Американското правителство обръща внимание, че през миналата година 12 милиона американци са имали проблеми със своите здравни осигуровки поради такива предишни заболявания.

14 хиляди души на ден остават без здравна осигуровка 
  
Целта на плановете за реформа е повечето американци да получат по-добро здравно осигуряване, което да се финансира чрез данъчни увеличения за богатите, допълнителни данъци за работодателите и преди всичко чрез икономии в съществуващите две държавни застрахователни дружества. Депутатите в Сената и Камарата на представителите обаче все още спорят върху детайли и преди всичко върху това дали държавата сама не трябва да предложи една допълнителна застраховка. Това също би допринесло за намаляване на разходите и за подобряване на качеството на медицинското обслужване.

Автор: К. Бергман, Б. Емануилов/Редактор: Й. Йорданова




Гласувай:
12



1. hristo27 - У нас колко от циганите имат здравна ...
11.07.2014 15:52
У нас колко от циганите имат здравна осигуровка? За сметка на това не плащат нищо за прегледи или престой в болница.
цитирай
2. kordon - Привет!
13.07.2014 19:40
Имам известни познания за несъвършенствата на американската здравна система, но не бях чувал за този проклет параграф. Звучи доста притеснително, дори бих казал отвратително, да се поставят интересите на застрахователните компании над тези на обществото. Но това е само един от многото примери за закони, приети в САЩ под натиска на корпоративните лобита в ущърб на гражданите.
Благодаря за информацията!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: milady
Категория: Тя и той
Прочетен: 2263142
Постинги: 2122
Коментари: 5673
Гласове: 9059
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол